x
x

Започнете го денот во најдобра форма.

Што и да планирате - состанок, посета на клиент или лежерен ден со вашите деца - новиот Avensis е тука за вас сега со остар, динамичен изглед и бескомпромисна доверба.

Преку впечатливите LED предни светла па се до задните светла со моќен LED дизајн се потенцира агилноста и подготвеноста на двете верзии на Avensis – Avensis Sedan и Avensis Touring Sports. Дури антената  доаѓа со дизајн на перка од ајкула за максимален динамичен ефект. Новиот дизајн на алуминиумските фелни ја комплетираат стилската фигура на новиот Avensis.

Не ви треба долго патување за да ги препознаете сите придобивки на новиот Avensis: само што ќе влезете во автомобилот, внатрешноста ви посакува топло добредојде.

Најнапред, хромираните елементи на контролната табла создаваат премиум атмосфера, сместени помеѓу убавите и меки на допир материјали. Возачот, исто така, ќе ужива во новиот кожен менувач со хромирани детали како и кожниот мултифункционален управувач. Тоа ќе ви помогне да управувате едноставно со новиот  TFT дисплеј во боја со висока резолуција сместен во таблата со инструменти, со лесен пристап до целиот спектар на практични податоци за патување. Исто така едоставно ќе пристапите до најновиотТојота Touch® 2 , мултимедијалниот систем со големиот 8 "екран на допир.

Одлучен изглед

Просторен интериер

Паметна одлука

Иновативни технологии

Избор на боја

Pure White (040)

Опрема

EXECUTIVE

 • Анти блокирачки систем за кочење - ABS
 • Електронска распределба на силата на сопирање - EBD
 • Асистенција при сопирањето - BA
 • Систем за контрола на влечната сила - TRC
 • Систем за контрола на стабилноста на возилото - VSC+
 • Електричен, серво управувач,рачно регулиран по височина и длабочина
 • Светлосен сигнал при итно сопирање
 • Предно воздушно перниче, возач и совозач
 • Странично воздушно перниче, возач и совозач
 • Воздушно перниче за колена, возач
 • Заштитни воздушни завеси, напред и назад
 • Прекинувач за исклучување на воздушно перниче, совозач
 • Потсетувачки звучен сигнал за сигурносен ремен, возач и совозач
 • Заштита за деца при отварање на задните врати
 • Седишта делумно обложени со алкантара (светло сиви или теракота)
 • Isofix држачи, надворешни задни седишта
 • Претензионери на сигурносни ремени напред и назад и надворешни седишта
 • Систем за заштита од кражба, имобилизатор
 • Централна брава со далечинска контрола и централно заклучување на врати од кај возач
 • Копче за далечинско отклучување на багажниот простор интегриран на клучот
 • 17" алуминиумски тркала со 215/55 R17 и резервно тркало за привремена употреба ( само 2.0 дизел, сите останати мотори со 16", 205/60R16)
 • Ретровизори во боја на каросерија, електронски регулирани со преклопување, греени со вградени трепкачи
 • Рачки на врати и надворешни ретровизори во боја на каросерија
 • Браници во боја на каросерија со абсорбција на силата при ударот
 • Предна решетка со хромирана рамка
 • Дневни светла DRL со LED технологија
 • Халогени предни светла со Follow me home функција
 • Мануелно регулирање на предните светла по височина
 • Задни стоп светла со LED технологија
 • Повеке слојно стакло, ветробран и странични прозорци, термоизолациони
 • Предни светла за магла
 • USB приклучок
 • Патен компјутер (моментна и просечна потрошувачка, просечна брзина и досег)
 • Мулти-информационен 4.2 " TFT дисплеј во боја
 • 3D информации на инструменталната табла
 • Покажувач на надворешна температура и отворени врати
 • Контроли на управувачот за аудио системот и Bluetooth
 • Електрична рачна сопирачка
 • Кожен управувач и менувач
 • Автоматско заклучување на вратите при поаѓање
 • Предни потпирачи за глава, рачно регулирани во 2 насоки
 • Задни потпирачи за глава, рачно регулирани
 • Позиција на предни сигурносни ремени, рачно регулирани по висина
 • Систем за осветлување при влегување
 • Електрично регулирачки прозорци - напред и назад
 • Централен и заден потпирач за рака
 • Задна делива клупа 60:40
 • Stop&Start систем за дизелските мотори
 • Toyota Touch (8 " дисплеј во боја чувствителен на допир ):
  • - Мултимедијален систем со 6 звучници (без CD), Bluetooth
  • - Задна камера за помош при паркирање
 • Темпомат
 • Сензор за дожд
 • Двозонски автоматски клима уред
 • Сензор за светло
 • Електрична лумбална поддршка на возачко седиште
 • Електрохроматски внатрешен ретровизор

 

Спецификации

avensis-2015-specifications.jpg

 

ЕКОЛОШКИ ПЕРФОРМАНСИ 1.8 Valvematic
6 M/T
1.8 Valvematic
M/D S
2.0 Valvematic
M/D S
1.6 D-4D
6 M/T
2.0 D-4D
6 M/T
Потрошувачка на гориво (Важечка регулатива)
КомбиниранаКараван 5 врати
(l/100 km)Седан 4 врати
6.1*/6.2^/6.5
6.0/6.5
6.0/6.4
5.9*/6.1^/6.4
6,4
6,2
4,2
4,2
4.6/4.8
4.5/4.8
ГрадКараван 5 врати
(l/100 km)Седан 4 врати
8.1*/8.3^/8.5
8.1/8.5
8.0*/8.3^/8.4
8.0*/8.1^/8.4
8,7
8,4
5,1
5,1
5.7/5.9
5.7/5.9
ОтвореноКараван 5 врати
(l/100 km)Седан 4 врати
4.9*/5.0^/5.2
4.9/5.2
4.8/5.2
4.8*/4.9^/5.2
5,1
5
3.7/3.8^
3.6/3.7^
4.0/4.1
3.8/4.1
Препорачан тип на гориво Безоловен, 95 октани или повеќе Безоловен, 95 октани или повеќе Безоловен, 95 октани или повеќе Дизел, 48 цетани или повеќе Дизел, 48 цетани или повеќе
Резервоар литри 60 60 60 60 60
Carbon dioxide, CO2 (Важечка регулатива)
КомбиниранаКараван 5 врати
(g/100 km)Седан 4 врати
140*/143^/149
139/140/149
139*/142^/148
138/140/148
148
144
109/110^
108/109^
120/124^
119/124
ГрадКараван 5 врати
(g/100 km)Седан 4 врати
188*/191^/196
187/189/196
185*/194^/195
185/187/195
200
194
131
131
148/153
148/153
ОтвореноКараван 5 врати
(g/100 km)Седан 4 врати
113*/116^/121
112/121
112/122◊
111*/114^/122
118
116
97/99^
95/97^
104/107
102/107
Емисија на издувни гасови (EC директива 715/2007 последно модифицирана со директива EC 2015/45W)
Ниво на емисија на издувни гасови ЕУРО 6 W ЕУРО 6 W ЕУРО 6 W ЕУРО 6 W ЕУРО 6 W
Carbon Monoxide, CO (mg/km) 374,9 263,6 297,7 235,1 193,1
Hydrocarbons, THC (mg/km) 36,1 44,0 38,9 - -
Hydrocarbons, NMHC (mg/km) 32,4 40,2 35,6 - -
Nitrogen Oxides, NOx (mg/km) 9,6 13,2 12,3 18,6 23.9
Hydrocarbons, THC & Nitrogen Oxides, NOx (mg/km) - - - 42,6 43,9
Particulates, PM (mg/km) - - - 0,37 1,03
Бучавост (Важечка регулатива)
dB(A) 71 72 71 70 72

Потрошувачката на гориво и емисија на CO2 се мери во контролирана средина, во согласност со барањата на Европските закони публикувани од Европската комисија.
Вредностите на потрошувачката на гориво и емисијата на CО2 од вашето возило може да варираат во однос на горе презентираните.
Стилот на возење како и други фактори (како што се условите на патот, прометот на возила, состојбата на возилото, инсталираната опрема, товар, број на патници ....) играат улога во утврдување на портошувачката на гориво и емисијата на CO2.

 

МОТОРИ 1.8 Valvematic
6 M/T
1.8 Valvematic
M/D S
2.0 Valvematic
M/D S
1.6 D-4D
6 M/T
2.0 D-4D
6 M/T
Број на цилиндри 4 цилиндри, во линија 4 цилиндри, во линија 4 цилиндри, во линија 4 цилиндри, во линија 4 цилиндри, во линија
Вентилски механизам DOHC 16-вентили, Valvematic DOHC 16-вентили, Valvematic DOHC 16-вентили, Valvematic 16-вентили DOHC, 16-вентили DOHC,
Систем за гориво EFI EFI EFI Common rail Common rail
Зафатнина (cc) 1798 1798 1987 1598 1995
Внатрешен пречник и од (mm x mm) 80.5 x 88.3 80.5 x 88.3 80.5 x 97.6 78.0 x 83.6 84.0 x 90.0
Компресија 10.7:1 10.7:1 10.5:1 16.5:1 16.5:1
Максимална моќност (KW/HP/rpm) 108/147/6400 108/147/6400 112/152/6200 82/112/4000 105/143/4000
Максимален вртежен момент (Nm/rpm) 180/4000 180/4000 196/4000 270/1750-2250 320/1750-2250

 

ПЕРФОРМАНСИ 1.8 Valvematic
6 M/T
1.8 Valvematic
M/D S
2.0 Valvematic
M/D S
1.6 D-4D
6 M/T
2.0 D-4D
6 M/T
Максимална брзинаКараван 5 врати
(km/h)Седан 4 врати
200
200
200
200
200
205
185
185
200
200
0-100 km/hКараван 5 врати
(sek)Седан 4 врати
9,7
9,4
10.7
10,4
10,3
10
11,7
11,4
9,8
9.5
Коефициент на Караван 5 врати
аеродинамичностСедан 4 врати
0,29
0,28
0,29
0,28
0,29
0,28
0,29
0,28
0,29
0,28

 

СУСПЕНЗИЈА  
Предна Независно, тип MacPherson
Задна Двоен јадец

 

СОПИРАЧКИ  
Предни Вентилирани Дискови
Задни Дискови

 

КАПАЦИТЕТ НА БАГАЖЕН ПРОСТОР 1.8 Valvematic
6 M/T
1.8 Valvematic
M/D S
2.0 Valvematic
M/D S
1.6 D-4D
6 M/T
2.0 D-4D
6 M/T
Волумен на багажен просторКараван 5 врати
(до багажната покривка, во литри)Седан 4 врати
543
509
Волумен со подигнати 5 седишта,Караван 5 врати
до висина на појасотСедан 4 врати
543
509
Волумен со подигнати 2 седишта, до висина на појасот
1609

 

ДИМЕНЗИИ & ТЕЖИНА 1.8 Valvematic
6 M/T
1.8 Valvematic
M/D S
2.0 Valvematic
M/D S
1.6 D-4D
6 M/T
2.0 D-4D
6 M/T
Должина (mm)Караван 5 врати
 Седан 4 врати
4820
4750
Ширина (mm)
1810
Висина (mm)
1480
Преден трап
1550
Заден трап
1540
Растојание од преден браник до осовина (mm)
980
Растојание од заден Караван 5 врати
браник до осовина (mm)Седан 4 врати
1100
1030
Меѓуосќино растојание (mm)
2700
Радиус на вртење (m)
5,4
Должина (mm)
1959
Ширина (mm)
1508
Висина (mm)
1180
Вкупна ширина на багажен просторКараван 5 врати
 Седан 4 врати
1550
1470
Вкупна висина на багажен простор (mm)Караван 5 врати
 Седан 4 врати
765
530
Вкупна должина на багажен просторКараван 5 врати
со спуштени задни седишта (mm)Седан 4 врати
1105
960
Волумен на багажен простор, до багажната покривка,Караван 5 врати
со исправени задни седишта (во литри)Седан 4 врати
543
509
Вкупна тежина на возило (kg)
2000 2020 2050 2040 2100
Тежина на празно возило (kg)Караван 5 врати
 Седан 4 врати
1390–1515
1360–1445
1410–1535
1380–1465
1450–1550
1420–1485
1485–1610
1455–1545
1490–1610
1460–1550
Влечен капацитет со сопирачки (kg)
1500 1600 1800 1600 1800
Влечен капацитет без сопирачки (kg)
500 500 500 500 500

 

ПНЕВМАТИЦИ И ТРКАЛА Entry Mid Mid + Premium
16" челични тркала со наплатки (7 двојни краци) - - -
17" алуминиумски фелни (15 краци) - -
18" алуминиумски фелни (20 краци) - - -
Сет за репарирање - -* ^◊
Резервна гума ** ◊◊ -

● = стандард
○ = опција
− = не е достапно
* стандард со 2.0 Valvematic седан, 4 врати, M/D S
^ не е достапно со 1.8 Valvematic караван, 5 врати, M/D S и 1.8 Valvematic седан, 4 врати, M/D S
◊ стандард со 2.0 Valvematic караван, 5 врати, M/D S и 2.0 Valvematic седан, 4 врати, M/D S
** не е достапно со 2.0 Valvematic седан, 4 врати, M/D S
◊◊ не е достапно со 2.0 Valvematic караван, 5 врати, M/D S и 2.0 Valvematic седан, 4 врати, M/D S

 

Галерија